Klassikere tilbage i rampelyset

Klassikere tilbage i rampelyset

Danmark har efterhånden markeret sig meget tydeligt på det gastronomiske verdenskort, og vores stjernekokke inkasserer hæder efter hæder. Det fokus, der er kommet på finere gastronomi, afspejler sig også i de madtrends, der opstår, og de fleste amatørkokke har nu erfaring med blandt andet finere fransk, japansk og italiensk madlavning.

Kærligheden til det mere eksperimenterende køkken har sat en del af de danske køkkenklassikere på hold, når der skal god mad på bordet, og det er egentlig en skam. Jeg vil derfor gerne slå et slag for to retter, der måske ikke er gået i glemmebogen, men så i hvert fald er sat i skammekrogen, dvs. i supermarkedets køledisk: stjerneskuddet og frugtsalaten. De to klassikere skal have en genoprejsning og hives ud af supermarkedets kølemontre og ind på amatørkokkens repertoire igen.

Stjerneskud, kosmonauter og raketter

Stjerneskuddet, der er en type af smørrebrød baseret på franskbrød, er opfundet af den danske smørrebrødsdronning Ida Davidsen. Da kosmonauten Jurij Gagarin i 1962 besøger København, serverede hun et stykke højtbelagt smørrebrød med rødspættefileter, som hun havde formet som en rumraket – heraf navnet stjerneskud. Hvis ikke sådan en autentisk fortælling skyder stjerneskuddet direkte tilbage på de danske køkkenborde og måske tilmed ind på din madplan, så kan den her opskrift på lækkert stjerneskud måske gøre det. Hvis du har tid og overskud, kan jeg kun anbefale, at du opgraderer til en luksusraket og bager franskbrødet selv og topper det hele af med hjemmerørt mayonnaise.

Frugtsalaten

Frugtsalat stammer tilbage fra 1960’erne og var primært en dessert til børn, hvilket måske også forklarer det lidt aparte kælenavn: abemad. Det var en nem og hurtig dessert, hvor man ikke var bleg for at blande frisk frugt med konserveret frugt og overhælde det med æggesnaps. I dag, hvor der er meget mere fokus på friske råvarer og bæredygtighed, er vi mere forfaldne til at servere frugtsalat baseret på en lækker, hjemmerørt råcreme af creme fraiche og fløde med hakket chokolade for et ekstra pift. Frugtsalaten er stadig primært en dessert, men vi vil da gerne opfordre dig til at tænke lidt ud af boksen og prøve at servere den hjemmelavede frugtsalat som en lille lækker sideret til et ostebord, hvor den søde frugt og creme kan komplementere de lidt mere stærke og salte oste. Eller hvad med at sætte frugtsalaten på brunchbordet næste gang du skal forkæle nogen med hjemmelavet brunch? Den bliver med garanti et hit hos både store og små.

Du kan med fordel anvende den frugt, der er i sæson, da den altid er mere frisk og mere moden, hvilket giver det bedste resultat. Her om sommeren kan det for eksempel være en kombination af jordbær, ferskner, vindruer, kiwi og banan. Det eneste, du skal huske, når du vælger frugt, er, at konsistent skal være forholdsvis fast, så frugten ikke mister form, når den blandes med råcremen. For en lidt lettere frugtsalat, kan du lave en yoghurtbaseret creme.

 

Proudly powered by WordPress | Theme: HoneyPress by SpiceThemes